In deze workshop Portretfotografie leer je over portretfotografie en hoe je hierbij gebruik kunt maken van natuurlijk licht (daglicht). Een leerzame dag met heel veel informatie en prakijkgedeelte met model.

Voor:beginnende en gevorderde fotografen met een goede kennis van diafragma/sluitertijd/iso en deze instellingen juist weten te gebruiken tijdens het fotograferen. (Beheers je dit (nog) niet? Volg dan voorafgaand aan de workshop de online fotografie cursus.)

Deze workshop wordt niet meer gegeven.

Waar gaat deze workshop o.a. over?

  • Welke camera instellingen kies je voor portretfotografie?
  • Waar moet je op letten qua houding, standpunt en compositie bij portretfotografie?
  • Hoe stuur ik de persoon voor de camera aan?
  • Hoe kies je een goede locatie voor portretfotografie?
  • Welke verschillende soorten natuurlijk (dag)licht bestaan?
  • Hoe kun je daglicht gebruiken bij portretfotografie, ook als het weer of het licht ideaal is?
  • Wanneer gebruik je reflectieschermen, welke kleur en hoe bij portretfotografie?
  • Welke prijzen zou je moeten rekenen als je je geld verdient met portretfotografie, waarom en hoe begin je hiermee?

In deze workshop gaat alle aandacht naar het gebruik van natuurlijk licht voor het maken van deze foto’s. Welke soorten licht heb je en hoe hebben deze invloed op jouw portretfoto. En nog belangrijker: hoe kun je het licht zo gebruiken dat je het gewenste resultaat krijgt, ongeacht het type weer. Dit kan door het kiezen van bepaalde locaties en door het gebruik van reflectieschermen. Het mooiste licht voor portretten vind ik natuurlijk licht, oftewel daglicht, zonder dat je daarbij gebruik maakt van andere lichtbronnen zoals flitsers. Op mijn fotografiewebsite kun je zien dat ik graag stralende, lichte, frisse portretten maak

Tijdens deze workshop is er een ruim assortiment aan reflectieschermen van het merk Lastolite aanwezig. Ik geef uitleg over het gebruik hiervan, evenals de keuze in grootte, kleur en type scherm. Tijdens het praktijkgedeelte van deze workshop gaan wij elkaar en een model fotograferen. Hierbij gaat ook de aandacht naar het aansturen van het model, compositietips, houdingen en meer. Alle kennis die over het natuurlijk licht wordt besproken is uiteraard ook toe te passen tijdens kinderfotografie. In deze workshop is er wel een volwassen model aanwezig, zodat je rustig de tijd hebt tijdens het praktijkdeel.

Veelgestelde vragen:

Ik weet wel wat diafragma en sluitertijd is, maar vind het instellen nog lastig. Kan ik deze workshop dan ook volgen?
De workshop is voor gevorderde fotografen die geen uitleg meer nodig hebben over diafragma, sluitertijd en ISO en kunnen fotograferen in de diafragma voorkeuze of sluitertijd voorkeuze stand. Wanneer je dit nog niet (goed) genoeg beheerst, dan is het aan te raden de online fotografie cursus te volgen.

Gaat de workshop Portretfotografie ook door met slecht weer?
In principe gaat de workshop gewoon door en zullen we op zoek gaan naar een geschikte binnenlocatie of een overdekte. In geval van echt noodweer zal de workshop verplaatst worden naar een andere dag (maar dit is in de afgelopen jaren nog nooit voorgekomen gelukkig!)

Moet ik zelf een reflectiescherm meenemen?
Nee, dat is niet nodig. Er is een ruim assortiment aan reflectieschermen aanwezig van het merk Lastolite waarmee in het praktijkgedeelte geoefend kan worden.

Kan ik mijzelf of iemand aanmelden als model voor deze workshop?
Nee, dat is niet mogelijk.