Boek Iedereen FotoSMART geschreven door Laura Vink van Vink Academy
Boek Iedereen FotoSMART geschreven door Laura Vink van Vink Academy

Iedereen FotoSMART

Wil je meer leren over fotografie, maar duizelt het je een beetje met alle onbekende termen en begrippen? Of zoek je een handig naslagwerk met een duidelijke uitleg? Dan is dit boek Iedereen FotoSMART zeker iets voor jou!

Bestel nu

BOEK Iedereen FotoSMART

Je fotografeert graag. Met je smartphone of compactcamera. Of misschien heb je wel een systeem- of spiegelreflexcamera. De kans is in ieder geval groot dat je ook graag mooie foto’s maakt. Want wie wil dat nou niet?

Zodra je je verdiept in het maken van betere foto’s, kom je ongelooflijk veel termen, begrippen en jargon tegen. Dat kan best overweldigend zijn als je nieuw bent in de wereld van fotografie. Of je vindt het maar ingewikkeld. Bijvoorbeeld omdat verdere uitleg ontbreekt, de tekst te technisch of gewoonweg supersaai is.

Dat is voorbij met dit nieuwste boek Iedereen FotoSMART. Hierin staan meer dan 150 fotografiebegrippen slim en duidelijk uitgelegd. Van camera-apparatuur tot fotografie-effecten. Van instellingen tot compositie. Van (flits)licht tot fotobewerkingsmogelijkheden. Na het lezen weet je precies wat een begrip inhoudt, hoe het werkt en hoe je het gebruikt in je fotografie.

Van sommige begrippen in het boek moet je echt verstand hebben voor het instellen van je camera. Of ze zijn handig als je nieuwe apparatuur wilt aanschaffen. Andere onderwerpen geven je juist een verfrissend inzicht in alle fotografiemogelijkheden. Met dit boek word jij helemaal fotoSMART. Eindelijk snap je de stoffige uitleg van je fotografiedocent of die veel te ingewikkelde tekst die je online tegenkwam. Je kunt voortaan meepraten met al je fotovrienden.

Iedereen FotoSMART is een compleet naslagwerk en een must have voor iedereen die graag fotografeert. Je kunt het boek van voor tot achter lezen, maar ook snel en gemakkelijk een specifiek begrip opzoeken. Of open het boek op een willekeurige pagina en ontdek wat je nog niet weet!

Ben jij klaar om fotoSMART te worden?

Bestel nu

Uitgebreid naslagwerk met meer dan 150 verschillende begrippen slim uitgelegd.

Voor ieder type fotograaf. Of je nu fotografeert met een smartphone of een cameratas vol objectieven hebt, dat maakt niet uit!

Niet onnodig ingewikkeld.
Niet saai.
Wél duidelijk en voor iedereen te begrijpen.

De veelzijdigheid aan onderwerpen maakt het boek ook interessant voor wie al langer fotografeert.

Limited edition UITVERKOCHT!

Boek Iedereen FotoSMART geschreven door Laura Vink van Vink Academy

De limited edition is een luxe uitvoering (hardcover, foliedruk, leeslintjes) en je krijgt er ook nog eens een kleine verrassing bij. Vanzelfsprekend heb jij Iedereen FotoSMART als eerste in handen, want hij gaat straks zo snel mogelijk op de bus zodra het boek van de drukker komt.

Helaas, de limited edition is uitverkocht.

 • Hardcover
 • Bronsfolie op cover
 • Leeslintje
 • Beperkte oplage
 • Nergens anders te koop
 • Als eerste verzonden
Waarvan wil jij een duidelijke en slimme uitleg lezen in Iedereen FotoSMART?

Vul hieronder in waarover je graag wilt lezen in Iedereen FotoSMART.

Verschijnt dat wat je zoekt in het lijstje eronder? Dan staat-ie ook in het boek!

Bestel nu
Fotografeer je met een smartphone? Ook dan is Iedereen FotoSMART voor jou!
Waarom je Iedereen FotoSMART moet lezen:

 • Betere foto’s maken begint met het begrijpen van de basis. Vergelijk het maar met koken. Het is ook handig om te weten dat je een garde gebruikt om room op te kloppen. Anders heb je geen mooi toefje slagroom op je cake, eerder een zompige bedoening. Met fotograferen wil je weten wat iets is en hoe of waarom je het gebruikt. Denk aan een instelling, een accessoire, een techniek. Als je de theorie goed begrijpt, kom je tot een beter eindresultaat.
 • Wil je een nieuwe camera kopen? Of een objectief of accessoire? Wie niet goed op de hoogte is, weet ook niet waar-ie op moet letten bij zo’n aanschaf. Met de kennis uit Iedereen FotoSMART voorkom je een miskoop of nog erger: dat je iets aangesmeerd wordt!
 • Misschien volg je samen met een vriendin een beginnerscursus flitsen bij het cultuurcentrum in het dorp. Alleen de handouts die je krijgt zijn wel erg beperkt. Of je snapt de uitleg over het richtgetal of indirect flitsen eigenlijk niet helemaal. Gelukkig staan die begrippen ook in Iedereen FotoSMART en lees je dit thuis rustig even na.
 • We kennen ze allemaal wel: personen die met ingewikkelde woorden of termen indruk proberen te maken. Op de verjaardag van je tante zit je bijvoorbeeld naast haar overbuurman, die vol lof is over zijn eigen foto’s. Maar jij als beginneling, neeeee, jij bent er echt nog niet, want je moet eerst dit en dat goed begrijpen. Gelukkig heb jij Iedereen FotoSMART gelezen en prik je zo door zijn opgeblazen verhaal heen. Je weet hem zelfs een aantal vragen te stellen waar hij het antwoord niet op weet en jij wel. Ha!
 • Even snel opzoeken hoe het ook alweer zat? Met Iedereen FotoSMART heb je jouw kennis binnen no time weer opgefrist.
Bestel nu

Inhoudsopgave

 1. Camera-instellingen
 2. Camera’s & onderdelen
 3. Objectieven
 4. Fotografie-accessoires
 5. Fotografie-effecten & technieken
 6. Licht
 7. Flitslicht
 8. Compositie
 9. Eigenschappen digitale foto’s
 10. Fotobewerking
 11. Overig

Boekeigenschappen

Titel Iedereen FotoSMART
Ondertitel 150+ fotografiebegrippen slim uitgelegd
Auteur Laura Vink
Fotografie Laura Vink
Grafisch ontwerp Sandra Batelaan
Illustraties Josselin Bijl
Eindredactie Pascal Viskil
Taal Nederlands
Uitvoering Zo’n 208 pagina’s, fullcover
Bindwijze hardcover
ISBN 9789082499339
Verschijning September 2019
Bestel nu

Waarom ik dit boek heb geschreven

Toen ik mijn allereerste digitale camera kocht, wilde ik gewoon mooie foto’s maken. Natuurlijk kwam ik er al snel achter dat het meer is dan op een knopje drukken. Je hebt te maken met licht, compositie, instellingen, apparatuur. Wat ik hier vervolgens in boeken of online over las, vond ik vaak best ingewikkeld. Maar ik weet vooral nog heel goed dat ik het ook vreselijk saai vond. Ik zag helemaal voor me hoe een gepensioneerde fotograaf, in zijn stoffige kantoortje vol oude foto’s, als een soort nutty professor de ellenlange technische uitleg had geschreven. Of een wollig verhaal over compositie of licht op papier zette. Gaaaaaaap. Waarom kon dat nou niet anders?! Het maakte het beter leren fotograferen niet makkelijker en zeker ook niet leuker.

Iedereen FotoSMART is het boek dat ik zelf had willen lezen toen ik m’n eerste stapjes in de wereld van fotografie zette. Inmiddels weet ik al lang dat het allemaal niet zo saai of ingewikkeld hoeft te zijn. Daarom schreef ik dit boek. Met gewoon duidelijke en behapbare uitleg, nuttige kennis, een frisse vormgeving en een dosis humor of met wat vermakelijke feitjes. Er is niets mis mee om fotografie serieus te nemen, maar het moet ook leuk zijn, toch?! Want dat vind ik – zelfs met meer dan vijftien jaar fotografie-ervaring – nog steeds het allerbelangrijkste.

Bestel nu
Dit ben ik, Laura Vink van Vink Academy. Hier tussen de tulpen aan het poseren ;)

Selecteer hieronder of je alleen het boek wilt bestellen of dat je gaat voor de combinatie met het eBook. Het eBook is een PDF geoptimaliseerd voor smartphones, tablets en laptops. Zo heb je altijd alle informatie en uitleg bij de hand! En kies of je de Limited Edition wilt ontvangen of de ‘gewone’ hardcover.

Limited Edition

35,-
 • Hardcover in extra luxe uitvoering

Limited Edition + eBook

55,-
 • Hardcover in extra luxe uitvoering
 • eBook van Iedereen FotoSmart (t.w.v. 20,-)

Boek

24,⁵⁰
 • Hardcover
 • Gratis verzending Nederland

Boek + eBook

49,- 39,-
 • Hardcover
 • eBook van Iedereen FotoSmart (t.w.v. 20,-)
 • Gratis verzending Nederland & België

Dat echt fotograferen helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn, bewijst Laura Vink in haar vlot geschreven, prachtig vorm gegeven en lekker eigenwijze leerboek ‘Iedereen fotosmart’. Alle belangrijke elementen van de fotografie worden door Laura behandeld, steeds to the point en makkelijk te begrijpen en op een leuke en eigentijdse manier geschreven. Een perfect leerboek voor beginners, maar ook inspirerend voor de meer gevorderde fotograaf. De vele fraaie foto’s – met uitleg hoe ze gemaakt zijn – maken dit boek ook een visueel feestje en nodigen de lezer uit om zelf snel weer op pad te gaan met de camera. Kortom, een absolute aanrader voor iedereen die van fotografie houdt!

Theo Bosboom, professioneel natuurfotograaf

Voor beginnende maar zeker ook voor al gevorderde fotografen is Iedereen FotoSMART een mooi naslagwerk waarin de vele (alle?) fotobegrippen helder aan bod komen. Begrippen als lightpainting, compositie, scherptediepte,  high key of timelaps worden duidelijk uitgelegd en veel dingen kun je zelf al toepassen ongeacht of je een spiegelreflexcamera hebt of een compacte- of smartphonecamera. Ook objectieven, filters, camera’s en accessoires komen aan bod evenals diverse technieken en effecten. Het boek is geen droge technische kost, maar geeft duidelijke en toegankelijke uitleg en informatie, gelardeerd met voorbeelden, foto’s en tips. Laura’s sprankelende toon wakkert je enthousiasme aan om betere foto’s te maken.

In het boek FotoSMART blijft geen enkel begrip uit de fotografie onbelicht.

Inge Nijhof

Veelgestelde vragen

Ik maak alleen foto’s met een smartphone, is dit boek dan ook wat voor mij?
Jazeker! Dit boek is voor iedereen die van fotograferen houdt, of dat nu met een smartphone of een ‘grote camera’ is. Natuurlijk is niet ieder begrip voor ieder type camera evenveel van toepassing. Om maar iets te zeggen: je kunt geen reportageflitser op een smartphone zetten. Maar zelfs dan is het interessant om hierover te lezen, omdat je zo een beter begrip van de mogelijkheden van fotografie krijgt. En wie weet wil je in de toekomst wel een andere camera aanschaffen!

Ik fotografeer al lang, heb ik dit boek dan nog wel nodig?
In dit boek richt ik me vooral op beginnende fotografen. Maar als je al een aantal jaar fotografeert, denk ik ook dat dit boek genoeg nuttige informatie bevat. Zelfs met mijn vijftien jaar aan fotografie-ervaring heb ik tijdens het schrijven van dit boek nieuwe dingen geleerd.

Hoeveel pagina’s heeft het boek?
208 pagina’s. Een mooi aantal toch?

Hoe wordt het boek verzonden?
Ik heb geleerd van mijn dikke boek Reisfotografie. Daarom zorg ik ervoor dat dit boek gewoon door de brievenbus past. Je hoeft dus niet thuis te blijven om het pakketje in ontvangst te nemen. Handig!

Leer ik met dit boek ook hoe ik mijn camera moet instellen?
Natuurlijk ontbreekt de uitleg over camera-instellingen niet in dit boek. Ik leg je uit wat diafragma, sluitertijd of ISO is. Waarvoor de belichtingsdriehoek dient, hoe het zit met stops licht en meer. Maar dit boek is geen doe-boek. Als je wilt weten op welke manier je zo’n instelling kiest op je camera, met welk knopje je iets regelt of welke exacte instelling je moet kiezen in een bepaalde situatie, dan heb je meer aan mijn online fotografiecursus met daarin het handige vier-vragen-stappenplan.

Leer ik hoe ik mijn foto’s moet bewerken?
In het boek leer je over de mogelijkheden van fotobewerking. Zo weet je straks wat contrast is, hoe een HDR tot stand komt of waarom dodge en burn ingezet wordt. Dit boek is alleen geen doe-boek. Er staat bijvoorbeeld niet bij in welk menu je een bepaalde fotobewerkingsmogelijkheid vindt. Wel staan er referenties in naar Photoshop en Lightroom.

Ik heb jouw online cursus Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen al gevolgd. Is dit boek dan ook interessant voor mij?
Als je m’n online cursus hebt afgerond, dan ben jij al een pro met het instellen van je camera. Daar voeg ik met dit boek niets nieuws aan toe. Maar je weet ook dat die cursus 100% draait om die camera-instellingen. Het boek Iedereen FotoSmart gaat juist ook over compositiezaken, flitslicht, fotobewerkingsmogelijkheden en meer. Allemaal dingen die niet bij de online cursus aanbod zijn gekomen. Daarom denk ik absoluut dat Iedereen FotoSmart ook voor jou interessant is.

Zo groen is Iedereen FotoSMART

Hier zit ik in een gigantische boom!
Trees For All

Vink Academy is officieel partner van Stichting Trees For All. Voor iedere vijftien verkochte boeken van Iedereen FotoSMART via deze site wordt één boom gedoneerd. Deze boom plant Trees For All in Bolivia of Oeganda. Zo werkt de stichting aan bosherstel, wordt verdere ontbossing tegengegaan en steunen ze de lokale bevolking.

Sinds 2016 heeft Vink Academy al 686 bomen gedoneerd.

Lees op de pagina over Trees For All meer over het partnerschap.

Logo van Trees For All
FSC-keurmerk

Alle boeken van Vink Academy zijn of worden gedrukt op papier met een FSC-keurmerk. Het hout dat nodig is voor de papierproductie is afkomstig uit verantwoorde bosbouw. Bosbeheer met een FSC-keurmerk zorgt voor het behoud van het bos voor de huidige én toekomstige generaties, waarbij het leefgebied van planten en dieren beschermd blijft.