Online fotografiecursus

Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen

Helemaal zelf je spiegelreflex- of systeemcamera instellen?
In deze online cursus leer je alle ins & outs.
Straks heb je die automatische stand nooit meer nodig!

Klik hier om direct te bestellen

Onmisbare kennis voor het zelf instellen van je camera

In deze online fotografiecursus krijg je alle onmisbare kennis aangeboden om zelf je camera in te stellen: zodat je de automatische stand nooit meer hoeft te gebruiken. Je foto’s zijn juist belicht, haarscherp, met de mooiste kleuren en perfecte timing. Leer eerst je camera maximaal kennen en haal vervolgens het maximale uit je foto’s!

De cursus begint helemaal bij het begin. Je hoeft vooraf eigenlijk alleen maar te weten hoe je jouw camera aanzet. Om te beginnen leer je hoe een camera werkt en hoe scherpstellen werkt, daarna leer je over belangrijke basisbegrippen als diafragma, sluitertijd en ISO. Stapje voor stapje bouwen we dit op. Daar is deze cursus beslist niet uniek in. Alleen waar de meeste cursussen en workshops op dit punt stoppen, gaat deze online cursus verder. Want je leert precies welke instelling van diafragma, sluitertijd en ISO je wanneer kiest – op basis van een superhandig systeem: het vier-vragen-stappenplan.

Het vier-vragen-stappenplan: uniek en handig

Zelf je instellingen kiezen, is misschien wel het lastigste van fotografie. Dat vond ik tenminste wel toen ik net begon. Ik had een mooie camera en las boeken en online artikelen. Ik volgde braaf een cursus. Zodoende begreep ik wat de sluitertijd is en waar ISO voor dient. Maar na al dat leren bleef ik toch zitten met 1 grote vraag: “Hoe stel ik nu mijn camera in bij een bepaalde situatie?”. Nergens kon ik een kant-en-klaar stappenplan vinden.

Het was net alsof ik alle puzzelstukjes had, maar hoe de puzzel eruitzag… Geen idee. Er zat dus niets anders op dan gewoon heel veel foto’s maken. Na lang oefenen, experimenteren, vallen en opstaan, wist ik pas na 3 jaar (!) precies wanneer ik welke instellingen nodig had. Voordat het zover was, heb ik ontzettend veel mislukte foto’s gemaakt en allerlei mooie momenten gemist. Superzonde! Daarom ontwikkelde ik voor mezelf een uniek systeem: het vier-vragen-stappenplan. Dat ga ik je leren in deze online cursus. Je stelt jezelf vier korte en simpele vragen, zo weet je binnen no-time exact welke instelling je nodig hebt voor een mooie foto. Het stappenplan is snel, gemakkelijk en werkt in 98% van de situaties.

De cursus is zó uitgebreid, dat ik er gewoonweg geen vervolgcursus voor zou kunnen maken. Alles over het instellen van je camera heb je na deze cursus geleerd.

Het geheim van goede foto’s

Een mooie foto is een kwestie van de juiste instellingen kiezen. Die passen bij de situatie die je wilt fotograferen. Je hoeft echt geen nieuwe of duurdere camera te kopen, jarenlang te studeren of een vakopleiding te volgen om je foto’s te verbeteren. Met de online cursus “Nooit meer op de automatische stand fotograferen” kan iedereen leren fotograferen.

Aan het einde van deze online cursus weet je

 • Hoe de spiegelreflexcamera / systeemcamera werkt
 • Wanneer je in welke stand fotografeert
 • Welke instellingen (diafragma, sluitertijd, ISO) je kiest in welke situatie
 • Wat de belichtingsdriehoek is
 • Hoe je goed belichte foto’s maakt (dus niet te licht, maar ook niet te donker)
 • Hoe de scherpstelling werkt en wat je moet doen als de autofocus weigert
 • Hoe je onscherpe foto’s voorkomt in situaties met weinig licht
 • Hoe je onscherpe foto’s voorkomt in situaties met veel beweging
 • Hoe je het histogram moet lezen en kunt gebruiken
 • Hoe de lichtmeting werkt
 • Hoe je speciale effecten creëert in de foto, zoals lichtstrepen van een auto
 • Hoe je foto’s maakt met een wazige achtergrond of voorgrond
 • Hoe je beweging kunt bevriezen
 • Hoe je kloppende kleuren in de foto krijgt
 • Hoe je werkt met de scherpstelmodus, bracketingmodus, bulbmodus, etc
 • Hoe je fotografeert in de M-stand
 • Waarom je meestal niet in de M-stand hoeft te fotograferen

En ook:

 • Wat de getalletjes op het objectief betekenen
 • Waarom niet elke lens op elke camera hetzelfde resultaat geeft
 • Welk onderwerp of situatie je met welk objectief fotografeert
 • Waarom er zoveel verschillende objectieven zijn
 • Wat het verschil is tussen een prime- en een zoomlens
 • Waarom zou je meerdere objectieven kopen in plaats van één met een groot zoombereik?
 • Wat lensflare en vignettering van de lens is
 • Waarom je óók met een kitlens (of andere niet-lichtsterke lens) foto’s kunt maken met een wazige achtergrond
 • Waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een nieuw objectief

CURSUSOPBOUW

eBook

Bij de online cursus ontvang je een eBook (PDF). Bewaar het eBook op de computer of zet ‘m over op je tablet of smartphone en je kunt overal aan de slag met de cursus. Het eBook telt maar liefst 304 pagina’s boordevol duidelijke uitleg. Ik leg technische termen op een heldere en eenvoudige manier uit. Noem het Jip-en-Janneke-taal voor volwassenen. Verder staan er ook veel illustraties en voorbeeldfoto’s in om de ingewikkelde zaken van de fotografie nog gemakkelijker te maken.

Boek

Dezelfde tekst en inhoud als het eBook, maar dan op papier. Omdat vanaf papier lezen nou eenmaal net wat fijner is dan vanaf een beeldscherm. Het hardcover boek ontvang je in het PLUS-pakket.

Video’s

In het online gedeelte van de cursus krijg je toegang tot maar liefst 60 video’s (variërend van 1 tot 12 minuten) met een totale lengte van meer dan 3 uur! In deze video’s krijg je uitleg over de verschillende instellingen van de camera en wordt veel voorgedaan met de camera ­– zelfs fotograferen met het resultaat er direct bij. Omdat de video’s per stuk niet te lang duren, kun je zelfs in de pauze op je werk nog leren over fotografie! Ook kun je zo gemakkelijk een video terugkijken voor een onderdeel dat je ingewikkeld vindt.

Opdrachten

Totaal omvat de cursus 32 oefeningen die je zelfstandig uitvoert. De oefeningen zorgen ervoor dat je jouw camera echt goed leert kennen en je alle knopjes ontdekt. Je brengt jouw nieuwe kennis direct in de praktijk! De oefeningen helpen je om te onthouden, de informatie beter te begrijpen én je leert sneller.

Quiz

Elke module van de cursus eindigt met een quiz. In elke quiz krijg je vragen over de behandelde informatie. Zo controleer je gemakkelijk of je alles goed hebt begrepen en je klaar bent voor de volgende module. Bij een onjuist antwoord krijg je ook feedback en je leer direct van je fouten!

Eindtoets & certificaat

Wanneer je alle lessen hebt voltooid, ben je toe aan de eindtoets. Hiermee sluit je de cursus echt af. In de toets krijg je vragen over alle modules van de cursus. Haal je deze eindtoets met een voldoende, dan word jouw harde werken beloond en krijg je het enige echte “Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen”-certificaat thuisgestuurd.

Voor wie is deze online fotocursus?

Je hebt een mooie camera gekocht om mooiere foto’s te maken. Eentje waarbij je de lens kunt verwisselen en hij heeft veel knopjes en functies. Toch fotografeer je vooral op de automatische stand. Af en toe ben je echt dik tevreden met het resultaat, alleen vaak ook helemaal niet. De foto is dan bijvoorbeeld bewogen, onscherp, te licht of te donker. Snapt jouw camera eigenlijk wel wat jij wilt fotograferen?

Vermoedelijk vind je het stiekem best zonde dat je alleen maar de automatische stand gebruikt. Bovendien mislukken veel foto’s, dat is soms behoorlijk frustrerend. Alleen wanneer je probeert te fotograferen in een andere stand, dan krijg je ook niet het resultaat waar je op hoopt. Of je weet wel goed wat diafragma, sluitertijd en ISO zijn, maar je weet niet goed hóe je dit moet instellen en toepassen. Vooral in lastige situaties, zoals bij veel beweging of weinig licht, ben je met de instellingen aan het stoeien. En als je alles eindelijk goed hebt staan, dan is het moment dat je wilde vastleggen allang weer voorbij. Zodoende schakel je dan toch maar weer terug naar die automatische stand.

Bestel nu

Wat anderen over deze online fotografie cursus zeggen

Voordat ik de cursus bij Vink Academy ging volgen had ik nog totaal geen basiskennis maar alleen het doel om mooie foto’s te maken. Ik had de cursus zelfs eerder aangeschaft dan mijn camera en op die manier verplichtte ik mezelf de sprong in het diepe daadwerkelijk te maken. In korte tijd heb ik heel veel mogen leren en al snel mijn certificaat behaald. Met deze cursus heb ik echt mijn basis gelegd voor de fotografie! In de video’s kun je aan alles zien en merken dat Laura echt een passie voor het vak heeft en doordat ze dat op die manier heel makkelijk weet over te brengen, is het fijn om naar haar te luisteren en te leren. Ook de mogelijkheid om de cursus online te volgen, betekent dat je zelf je tempo kunt bepalen. Vooraf vond ik de cursus best prijzig, maar met een complete basiskennis achteraf is dat het echt waard geweest!

Hanneke

Eindelijk was er deze ontzettend belangrijke online cursus voor wie meer wil weten voor het maken van goede foto’s. Mijns inziens was het aanbod over dit onderwerp eerder gering. Doordat je leert over de vele instellingen en dit achteraf toepast met de opdrachten, merk je duidelijk dat je betere foto’s aan het maken bent. Dit spoort vervolgens aan om nog meer te gaan experimenteren. De online cursus is mijn inziens een must voor de beginner en de amateur-fotograaf; ik had het eerder moeten doen!

Review van Jef over de online cursusJef

Toen ik vorig jaar een nieuwe camera kocht legde ik mezelf de ‘verplichting’ op om mezelf te verdiepen in techniek en achtergronden van fotografie. Ik wilde af van het fotograferen op automatische stand omdat ik meer controle wilde over het resultaat van mijn foto’s. Ik had inmiddels al kennis gemaakt met de websites van Laura en de informatie die ik daar aantrof sprak me sowieso erg aan. Toen de online cursus werd aangekondigd hoefde ik er niet lang over na te denken om deze te volgen.

Inmiddels heb ik de cursus al geruime tijd afgerond en kijk er met plezier en enthousiasme op terug. Via een heldere en aansprekende manier loodst Laura  je door onderwerpen als diafragma, sluitertijden, belichtingsmethoden, ISO waarden en meer. Dit alles met een aanstekelijk enthousiasme waarin de liefde voor fotografie doorheen klinkt. Ik raad deze cursus dan ook van harte aan bij iedereen die van de automatische stand af wil en op die manier meer controle wil over camera en resultaat. Want dat is precies wat ik ook wilde én de cursus mij heeft gebracht. Ik fotografeer dus nooit meer op de automatische stand en dat zie ik terug in de resultaten.

Review van William over de online cursusWilliam

Ik wilde altijd al meer leren over de ingewikkelde camera’s die ik vaak bij anderen zag. Met deze cursus leerde ik de belangrijkste begrippen en technische snufjes. Het is een overzichtelijke, logisch opgebouwde cursus waarin je stap voor stap de basiskennis voor fotografie uitgelegd krijgt! Vooraf twijfelde ik wel of de cursus niet te veel tijd in beslag zou nemen. Maar doordat de video’s heel kort zijn, kon ik de tijd zelf indelen. En omdat het leuk en interessant gedaan is, zat ik vaak langer aan de cursus dan gepland. Vooral de badeendjes die Laura gebruikt in de cursus bij de uitleg zijn enig en goed herkenbaar!

Kathrin zegt over de fotografie cursus:Kathrin

Ik heb een hele mooie Sony Alpha 57 spiegelreflexcamera, waar ik voor deze cursus eigenlijk niet zo heel veel mee kon. Ik fotografeerde altijd op de automatische stand en daarmee liet ik eigenlijk heel veel mogelijkheden links liggen. Dat is nu wel anders! Wat mij vooral aansprak in de cursus zijn de video’s. Hierin wordt heel duidelijke uitleg gegeven en worden ook voorbeelden gegeven en aanwijzingen waar je eventueel op jouw camera de juiste instellingen kunt vinden. Daarnaast kan je makkelijk meteen met het aangeleerde aan de slag. De opdrachten bij de modules zorgen ervoor dat je de cursusstof direct makkelijk in de praktijk kunt toepassen.

Renske

Hoewel ik al twee jaar een spiegelreflexcamera had en de functies als diafragma, sluitertijd etc al kende, merkt ik dat ik behoefte had aan de theorie achter het maken van een foto. Het was vaak namelijk toch nog zoeken naar de juiste combinatie van deze instellingen. Daarom koos ik voor de online cursus.

Het fijne aan de online cursus is dat je deze op je eigen tempo kan volgen en dat Laura ook filmpjes en opdrachten heeft toegevoegd. Naast mijn drukke baan in de kinderopvang lukt het goed om aan de cursus te werken omdat de cursus opgesplitst is in diverse modulen en opdrachten. Hierdoor kon ik zelf bepalen of ik 10 minuten aan de cursus ging werken of een uur. In de opdrachten loopt Laura stap voor stap met je door de theorie en vertaald zij deze naar de praktijk. Het lesboek is inspirerend, waardoor ik geënthousiasmeerd werd om steeds verder te lezen. Door de opgedane kennis merk ik dat ik veel bewuster fotografeer en dat ik naast portretfotografie ook meer enthousiast wordt van landschapsfotografie. Ik kan deze online cursus zeker aanbevelen!

Review van Nicole over de online cursusNicole

Ik wou écht eens leren hoe ik mooiere, sprekende foto’s kon maken. Ik dacht dat ik hiervoor talent miste, maar Laura zei zei dat “iedereen” zo’n foto’s kon maken, dus waagde ik het erop :-)Alles is zo duidelijk en stap voor stap uitgelegd dat ik direct mee was en ik elk weekend op stap ging om de nieuw geleerde items uit te testen. En het werkt! De opdrachten tussendoor leren je bewuster naar je camera kijken zodat je begrijpt wat je leert en het niet enkel afleest. Het feit dat je gelijk waar of wanneer kan inloggen is een enorm voordeel. Zo past het perfect in m’n drukke agenda. De hogere kostprijs deed me eerst twijfelen, maar ondertussen ben ik volledig overtuigd door de uitgebreide mogelijkheden. Ook het e-book inspiratie vond ik super handig!

Valerie over de online fotografie cursusValerie

Ik heb altijd interesse gehad voor fotografie, maar door familiale omstandigheden, tijdsperiode, geen geld voor een fototoestel, heb ik die interesse nooit kunnen ontplooien. Inmiddels ben ik 60 jaar en is daar gelukkig verandering in gekomen.

Toen ik op de website van Laura terecht kwam boeide haar eenvoudige uitleg in ‘Jip en Janneke taal’ me enorm. Ik had eerder wel de beginselen van de fotografie geleerd en mij ook ingeschreven voor avondonderwijs fotografie in België, maar moest daarmee vanwege omstandigheden stoppen. Ondanks dat ik een bepaalde basis had, bleef ik met vragen zitten. Ik heb me daarom ook direct ingeschreven in deze online cursus toen deze aangekondigd werd. Voor mij niet echt goedkoop, maar zeker de moeite waard. En wat ik zeker aan Laura bewonder is dat ze nooit een opleiding fotografie heeft gevolgd, maar toch in een zeer duidelijke taal alles overbrengt. Haar cursus is in eenvoudige taal en met duidelijke voorbeelden echt een aanrader!

Review van VeraVera

Volg de cursus waar en wanneer je wilt. Het eBook kun je overal digitaal mee naar toe nemen, en de video’s kun je overal waar je internet hebt bekijken. Naast het voordeel dat je dus overal ter wereld aan de slag kunt met deze cursus, leer je ook nog eens in je eigen tempo!

Kies uit twee pakketten

Basis

389,-
 • 60 instructievideo’s
 • eBook (304 pagina’s)
 • 32 online oefeningen
 • Quiz na elke module
 • 4-vragen-stappenplan
 • 6 maanden toegang tot online gedeelte
 • Certificaat na afronden van de cursus

PLUS

449,-
 • 60 instructievideo’s
 • eBook (304 pagina’s)
 • 32 online oefeningen
 • quiz na elke module
 • 4-vragen-stappenplan
 • 12 maanden toegang tot online gedeelte
 • Certificaat na afronden van de cursus
 • Hardcover boek
 • Twee badeendjes
 • 45 minuten bonusvideo’s
 • 10 bonusopdrachten

Je winkelmand is momenteel leeg.

Terug naar winkel

Veelgestelde vragen

Is deze online fotografiecursus ook geschikt voor mijn camera?
De cursus is specifiek ontwikkeld voor camera’s waar je de lens van kunt verwisselen. Met een spiegelreflexcamera of een systeemcamera volg je de cursus dus het best. Beide camera’s komen aan bod. Wel is het goed om te weten dat in de video’s alleen gewerkt wordt met enkele spiegelreflexcamera’s. Dat is geen probleem, want een systeemcamera is zeer vergelijkbaar met een spiegelreflexcamera. Het is niet aan te raden om deze cursus te volgen met een compactcamera of een andere camera met vaste lens. Veel informatie en opdrachten zijn dan niet van toepassing. Vind je dat geen probleem? De cursus is natuurlijk wel superleerzaam. Het is wel een voordeel als je zelf sluitertijd, diafragma en ISO kunt instellen op jouw camera.[/toggle]

Hoe krijg ik toegang tot het online gedeelte van de cursus?
Tijdens de bestelling maak je een account aan voor deze site. Daarna log je in via het dashboard (knop rechts bovenin). De rest wijst zich dan vanzelf.

Kan ik ook alleen het boek van de cursus kopen?
Nee, dat kan niet. Geen enkel onderdeel is los verkrijgbaar. Dat komt omdat je juist zoveel leert door de combinatie van het boek, de video’s, de opdrachten en de quiz. Deze online cursus is echt een pakket. Dat is ook de kracht ervan.

Kan ik de online cursus ook op een tablet volgen?
Ja, natuurlijk! Het online gedeelte van de cursus is zo ingericht dat je alles prima op een tablet kunt bekijken en doen. Even technisch: de cursus is te bekijken op alle iOS-apparaten (Apple) en Android-apparaten met Android 2.2 of later. Kort gezegd: als je YouTube-videos’s of Vimeo-video’s kunt bekijken op jouw tablet, dan lukt dit ook met de cursusvideo’s. De beste test is om de video bovenaan deze pagina te bekijken met je tablet – bij voorkeur met een browser als Safari, Firefox of Chrome.

Hoe kan ik het eBook lezen?
Het eBook is een PDF. Op de computer lees je deze bijvoorbeeld met Adobe Reader. Je kunt het eBook natuurlijk ook op een tablet of smartphone zetten. Er zijn verschillende apps om pdf’s te openen op je tablet.

Hoe bekijk ik de video’s?
De video’s bekijk je in het online gedeelte van de cursus. Log in op het dashboard en ga naar de betreffende les. Er is geen speciaal programma nodig om de video’s af te spelen – ook met je smartphone of tablet kun je al het materiaal bekijken. De beste browsers zijn Safari, Firefox of Chrome.

Ik ben doof/slechthorend. Zijn de video’s ook ondertiteld?
Ja! Er is ondertiteling als je video’s kijkt op de computer en op de iPad. Wil je testen of de ondertiteling ook bij jou werkt? De video bovenaan deze pagina heeft ook ondertiteling. Beweeg met je muis over de video en klik op CC in de linkerbovenhoek. Op de iPad zoek je naar een icoontje met een spreekwolkje. Selecteer de ondertiteling “Nederlands”.

Kan ik het eBook zelf ook printen?
Het eBook is beveiligd tegen printen, want anders is het ook geen elektronisch boek meer ;). Bij het PLUS-pakket zit een hardcoverversie van het boek. Dat is natuurlijk veel mooier dan een zelf geprinte versie.

Hoe zit het met de 6 en 12 maanden toegang? Kan ik daarna niets meer terugzoeken?
Het online gedeelte van de cursus – waar de video’s, opdrachten en quizzen staan – is beperkt toegankelijk. De toegangstermijn hangt af van het pakket dat je aanschaft: 6 maanden (basis) of 12 maanden (plus). Wanneer de termijn is verstreken, kun je niet meer inloggen. Maar geen zorgen! Deze periode is absoluut niet te kort; zelfs als je de cursus rustig oppakt, heb je tijd genoeg. Bovendien kun je tijdens en na het afronden van de cursus altijd nog even het eBook erbij pakken. Want het eBook staat als download op je computer en blijft onbeperkt beschikbaar. Heb je uiteindelijk toch nog wat langer toegang nodig? Dan is er een verlengingspakket voor een jaar voor slechts € 3 per maand.

Leer ik in deze cursus ook mijn (externe) flitser beter gebruiken?
Deze cursus gaat over camera-instellingen zonder gebruik te maken van een popup-flitser, reportageflitser of studioflitser. Voor veel mensen is dat ook niet van toepassing, maar ook deze materie vereist nog meer uitleg over flitslicht. Wel leg je met deze cursus een degelijke basis om goed te begrijpen hoe je moet flitsen.

Ik heb de workshop Basisfotografie al gevolgd bij Vink Academy.
Ook als je de workshop Basisfotografie al hebt gevolgd, kun je nog héél veel van de online cursus leren. Veel functies en knopjes die op je camera zitten, zijn tijdens de workshop niet aan bod gekomen. Simpelweg omdat daar geen tijd voor was en omdat je dan teveel informatie in 1 keer had gekregen. Wanneer je begint met de online cursus krijg je natuurlijk wel enige herhaling, dat kan juist ook weer heel verfrissend werken. Daarnaast leer je dus ook heel veel nieuwe dingen. Na de online cursus beheers je de instellingen van je camera nog beter en haal je echt het maximale uit je camera.

Kan ik betalen in termijnen?
Ja, het is mogelijk om zonder extra kosten te betalen drie termijnen. De mogelijkheden lees je op deze pagina.

Mijn werkgever betaalt de cursus. Hoe regel ik dat in het bestelproces?
Jij boft even dat je werkgever betaalt! Natuurlijk is het mogelijk om de factuur direct naar je werkgever te sturen. Bestel de cursus in de webshop en kies als betalingsmethode ‘Overschrijven’. Stuur me vervolgens een mailtje met de gegevens van je werkgever plus eventuele andere zaken die op de factuur vermeld moeten worden (werknemersnummer, et cetera). Ik verstuur de digitale factuur dan rechtstreeks naar de juiste afdeling.

Ik heb een andere vraag over de cursus, waar kan ik die stellen?
Stuur me een mailtje, dan krijg je zo snel mogelijk een antwoord terug.

Wat is het verschil tussen de online cursus en het boek Iedereen FotoSMART?
Dat is een goede vraag. Op deze pagina zijn de belangrijkste zaken tegenover elkaar gezet. in de tabel zijn de belangrijkste zaken tegenover elkaar gezet.