Vink Academy is partner van Trees For All. Voor iedere cursus en per vijf boeken doneert Vink Academy één boom om te planten door Trees for All. Met projecten in Bolivia en Oeganda werken zij aan bosherstel, maar gaan zo ook verdere ontbossing tegen. Bovendien steunt het project de lokale bevolking.

Vink Academy doneert:

Sinds 2016 heeft Vink Academy al 686 bomen gedoneerd.

(Laatste donatie was op 29 juli 2019, twee keer per jaar doneer ik weer nieuwe bomen.)

Ik hou enorm van het bos, ik kan er uren door dwalen. Het allerliefst in de herfst, vanwege de warme kleuren, maar ook in de andere seizoenen ben ik er heel vaak. Soms ga ik bewust met de camera op pad (een van de meeste fotogenieke bossen is het Sprielder- en Speulderbos) maar heel vaak ook gewoon zonder. Dan loop ik samen met mijn hond JJ, geniet ik van het gefluit van de vogels en het geritsel van de bladeren door de wind. Wist je dat het wetenschappelijk bewezen is dat je na een wandeling door het bos blijer of een positiever gevoel hebt. Geweldig toch?

Jaarlijks verdwijnen er wel netto tien miljard bomen. 10 MIL-JARD! Een aantal dat bijna niet voor te stellen is, toch? Maar om een poging te wagen: dat is het aantal bomen dat je op de foto hieronder ziet (271, tel maar na!) maar dan 37 miljoen keer zoveel…

Gekapte bomen

Bomen zijn fotogeniek, maar vooral heel belangrijk. Ontbossing is daarom een groot probleem, vooral in de tropische landen. Groeiende bomen nemen CO2 op uit de lucht, maar een gekapte boom laat die CO2 weer los in de atmosfeer. Vijftien á twintig procent van de (verhoogde) CO2-uitstoot komt zelfs door ontbossing. Dit heeft een aanzienlijke bijdrage aan het broeikaseffect en de klimaatproblemen. Als iedereen op de wereld ieder jaar daarom twee bomen zou planten, dan planten we meer bomen dan we wegnemen. En maken we de wereld samen weer groener!

De projecten van Stichting Trees for All werken niet alleen aan bosherstel, maar ze gaan ook verdere ontbossing tegen omdat de lokale bevolking betrokken is bij het duurzame beheer en het onderhoud van het bos. Zo planten de boeren in de schaduw van de bomen mandarijn-, koffie- of cacaoplanten, wat een extra bron van inkomsten vormt. Sinds de start van het project is de kap van het oerwoud in het gebied met één derde gedaald. Het project werkt dus voor de natuur, voor het milieu en voor de bevolking! Win-win-win. 

Een aantal cijfertjes

  • De eerste donatie was op 27 september 2016 en betrof 52 bomen. Hiervoor werden de bestelling vanaf 1 juni 2016 meegeteld. De verdeling was toen nog 1 boom per vijf boeken en per vijf cursussen.
  • In 2018 is de verdeling veranderd naar  1 boom per verkochte online cursus.
  • Sinds 2019 is Vink Academy officieel partner van Trees For All

Lees hier alles over de project en werkwijze van Trees For All.

FSC-keurmerk

Allebei mijn boeken (Reisfotografie en Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen) zijn gedrukt op papier met een FSC-keurmerk. Dit keurmerk betekent dat het hout in het papier van verantwoorde bosbouw komt. Bosbeheer met een FSC-keurmerk zorgt er voor dat de bossen beschermd zijn voor de huidige en toekomstige generaties. Het papier in het boek komt dus niet van illegale houtkap. Ik heb daarnaast uitgerekend – zover dat lukte – dat voor gehele oplage van het boek Reisfotografie tien tot twaalf bomen nodig waren.